Víme jak topit v kamnech Jorul

Poradíme jak dobře topit

Poradíme jak dobře topit

JAK ZATOPIT V KAMNECH

 

Rozdělat oheň v kamnech může být někdy obtížné. Chataři vědí, že existuje spousta způsobů zatápění. Předkládáme Vám popis zaručeného postupu, jak snadno rozdělat oheň. A ještě k tomu ekologicky.

Odborníci rádi mluví o zatápění „top down" a „bottom up". To znamená, že začnete zapalovat hranici buďto nahoře, nebo zespoda. My dáváme přednost způsobu „top down", tedy „shora dolů". Vzniká tak méně sazí a popela, vzduch má lepší přístup k plamenům a první nálož dřeva déle vydrží.

Pro snadné a rychlé rozdělání ohně budete potřebovat:

Několik velkých polen
8 – 12 kusů drobnějšího dříví
Několik kousků pilinových briket
Zápalky
1. KROK
POLENA A PŘÍSUN VZDUCHU
Otevřete všechny přívody vzduchu do kamen. Poté položte na dno topeniště velká polena. Je důležité, aby dřevo bylo naštípané a suché. Polena mohou být tlustá jako pěst nebo i silnější.

2. KROK
DROBNĚJŠÍ DŘÍVÍ
Na polena položte vrstvu drobnějšího dříví, klidně ve 2 – 3 vrstvách. Nezapomeňte, že přísun vzduchu je velmi důležitý, a ponechte mezi dřívky alespoň centimetrové mezery. Optimální tloušťka dříví na podpal jsou 2 – 4 cm.

3. KROK
PILINOVÉ BRIKETY
Na drobnější dříví nyní položte několik kousků pilinových briket (Podpal), můžete použít případně také novinový papír. Noviny ale produkují zbytečně mnoho popela a sazí.

4. KROK
ZAPALTE HRANICI!
Poslední krok je snadný: zapalte hranici a zavřete dvířka! Jednoduché komíny potřebují k vytvoření dobrého tahu obvykle trochu víc času. Jestliže je tah špatný, může pomoci pootevřít dvířka, dokud se krb nebo kamna dostatečně nezahřejí. A pokud je stavba navíc velmi dobře izolovaná, vyplatí se také otevřít okno. Totéž platí, pokud máte v kuchyni zapnutou digestoř.

 

OSM RAD, KTERÉ VÁM USNADNÍ ZATÁPĚNÍ

Norský spisovatel Lars Mytting napsal nesmírně úspěšnou knihu „Hel ved" o dříví na topení, která se během krátké doby stala ve Skandinávii bestsellerem. Přináší v ní mimo jiné užitečné rady, jak správně zatápět v kamnech.

TIP 1
VZDUCH!
Dřevo zužitkujete nejlépe, když je primární přívod vzduchu otevřený a plameny poměrně silné. Tak se také nejvíc redukuje znečišťování ovzduší, protože plynové částice jednoduše shoří a hřejí, místo aby vytvářely nečistoty. Když máte doma už teplo, regulujte teplotu v místnosti raději přikládáním menších dávek dřeva než tím, že zavřete klapku přívodu vzduchu.

TIP 2
TROCHA KOUŘE JE DOBRÝ SIGNÁL
Lidé obvykle chtějí, aby jim z komína vycházelo minimální množství kouře. Komín ale není „výfuk" – kouř obsahuje vysoce energetické plyny, které nebyly spáleny. Proto je dobré občas vyjít ven a podívat se, jaký kouř vychází z Vašeho komína. Hustý černý kouř znamená, že spalování není optimální, většinou proto, že oheň v kamnech nehoří dostatečně intenzivně. Když kamna na dřevo spalují optimálně, vychází z komína pouze tenký pramínek páry a světlého kouře, který nezapáchá.

TIP 3
ČISTÁ KAMNA NEJLÉPE HŘEJÍ
Jednou za rok vyčistěte kamna i komín od sazí. Tak docílíte toho, že Vaše kamna budou víc hřát. I jen několikamilimetrová vrstvička sazí snižuje výhřevnost topidla, protože teplo není vedeno kovem, ale místo toho stoupá vzhůru a uniká komínem ven. Jestliže topíte borovým nebo jiným smolným dřevem, které produkuje větší množství sazí, čistěte kamna ještě častěji.

TIP 4
OPRAVDU RŮZNÉ DRUHY DŘEVA RŮZNĚ HŘEJÍ?
Tvrdé dřevo dává obecně víc tepla než stejný objem měkkého dřeva. Pokud ale objem přepočítáte na kilogramy, zjistíte, že různé druhy dřeva vydávají stejné množství tepla. Měkčí dřevo je navíc často levnější. Kromě toho jsou měkká dřeva perfektním materiálem na topení zejména během studených večerů na začátku a na konci topné sezóny. Jejich spalování je čistší, neudělají Vám z domu hned saunu, a přestože rychleji hoří, můžete dobu hoření prodloužit tím, že na uhlíky položíte poleno z tvrdšího dřeva a necháte je příjemně temperovat.

TIP 5
TOPENÍ BĚHEM NOCI
Jen málokterá kamna na dřevo jsou schopná hořet déle než dvě až tři hodiny po přiložení. Lidé měli dříve ve zvyku zavírat na noc přívod vzduchu, takže uhlíky v kamnech ještě dlouho doutnaly. Tento způsob nočního temperování ale silně znečišťuje ovzduší a zvyšuje riziko požáru v komíně. Rozdílně však vnímám topení dřevěnými briketami v kamnech s CB spalováním, kdy efekt hoření a vytápění je až 12 hodinový. 

VĚTRÁNÍ POMŮŽE!
Rozvíření vzduchu je při zatápění důležité, protože kyslík se při nízkých teplotách nerad váže s molekulami dřeva. Vzdušné víry ale doslova bombardují kouřové plyny kyslíkem a usnadňují zapalování dřeva. Proto dřevo chytá o tolik snáz, když necháte dvířka topeniště pootevřená. Některé domy jsou tak dobře izolované, že je nejlepší mít při zatápění otevřené okno. Skvělým pomocníkem může být také krbový měch, který rozhodně poslouží mnohem spolehlivěji, než když budete do ohně foukat.

TIP 7
LEPŠÍ JE ZAPALOVAT HRANICI OD ŠPIČKY
Většina moderních kamen je projektována pro hoření od špičky směrem dolů. Podívejte se do manuálu nebo si ho stáhněte z internetu, pokud jste už ten starý spálili. Oheň shora zapálíte tak, že si z polen postavíte poměrně hustou hranici a na jejím vršku ji zapálíte, takže hoří směrem shora dolů. Kamna na dřevo takhle rychleji dosáhnou operační teploty, lépe spalují kouřové plyny a dřevo hoří déle.

TIP 8
VŽDYCKY VÍC NEŽ JEDNO POLENO
Vždy byste měli přikládat dvě až tři polena – pokud přiložíte jenom jedno, může se stát, že samo od sebe vyhasne. Důvodem je, že hoření polena má tři fáze a jedno jediné poleno nedokáže udržet tento proces v chodu. Víc polen má větší povrchovou plochu, vytváří větší pohyb vzduchu a udrží fungování všech potřebných procesů najednou.

Přihlášení